Čebelica Maja in Mala morska deklica (VS Beyblade)

6.07.2007 ob 00:18

Danes sem med brskanjem po predalniku z video kasetami naletel na risanki, ki sem ju v poznem otroštvu, pri trinajstih, mogoče štirinajstih letih imel najraje. Priznam da me je kar malo sram, da sem pri štirinajstih letih gledal risanke, vendar kaj hočemo, tako je pač bilo. Čebelica Maja in Mala morska deklica. Ti dve risanki sta si s preprosto vsebino ter simpatičnimi liki zagotovili mesto v mojem srcu, ter s tem tudi na tem blogu. Leni trot Vili mi je prav pogosto narisal nasmešek na obraz, ob njem pa je letala pustolovka Maja. Kadarkoli pa sta mali, neumni čebelici zašli v težave, je prišel Flip, da je povedal kak življenjski nauk.

Preprosti liki, preprosta zgodba in vsako nadaljevanje nek nov problem, v katerega sta zabredli čebelici in iz katerega sta se tako uspešno rešili.

Nekaj podobnega lahko rečemo za Malo morsko deklico. Ariela je prekrasen lik, ki pa mu nek svoj čar da še prelep glas Tanje Ribič. Ob njej je rumeno modra ribica Fabi, ki ima podobno vlogo, kot jo ima Vili ob Maji. Tu pa je še rak Sebastjan, ki se sicer noče spuščati v nobene nevarnosti, a na koncu ga iznajdljiva Ariela vedno prepriča, da gre z njim ter Fabijem raziskovat.

V starih, dobrih časih je bilo še ogromno zanimivih risank, o katerih bi lahko pisal celo noč, naj omenim samo Smrkce in Cofka Cofa.Vendar nima smisla izgubljati besed. Raje se osredotočimo na risanke, ki jih dandanašnji gledajo otroci.

Naj začnem s prigodo, ki se mi je zgodila dobro leto nazaj, ko sem se igral s sosedovimi otroki (fanta 11 in 7, deklica 9)

Fanta sta me povabila, da si grem v hišo pogledati nove igrače, ki sta jih dobila za rojstni dan. Na mizi sem zagledal zanimivi vrtavki, ena je bila vijolična, druga pa zelena. »Prekrasni igrači« sem si mislil in z zanimanjem povprašal mulčka, kako ta stvar deluje. Mlajši je iz omarice potegnil modro plastično posodo, ki je po obliki rahlo spominjala na krožnik. Oba sta v roke vzela svoji vrtavki, nekaj zavpila in ju zavrtela v tisti majhni, modri plastiki. Presenetilo me je, kako dolgo sta se vrtavki zaletavali druga v drugo, preden se je ena ustavila. Takrat pa je mlajši na moje začudenje vzkliknil : »Toooo, bravo Dragoon, zmagala sva ». Začudeno sem ga pogledal in vprašal, o čem sploh govori, on pa mi je razložil, da je v tistem plastičnem pladnju potekala Beyblade bitka, in da je njegov zmaj zmagal. Pokazal mi je okroglo nalepko na vrhu povsem simpatične igrače in mi povedal, da je to njegov Dragoon. Vrtavka mi je iz minute v minuto postajala vse manj simpatična, ko pa sta me otroka prepričala, da si z njima pogledam še risanko Beyblade, pa se mi je ob pogledu nanjo kar obrnilo v želodcu. V tej risanki se namreč skupina bleydarjev v arenah bori z drugimi.

Pa zakaj morajo biti v vseh risankah bitke, boji in pretepi? Se ustvarjalci ne morejo več spomniti preprostih risank s preprosto vsebino in simpatičnimi liki, kot sta bila Čebelica Maja in Mala morska deklica.

Vse risanke so tako nasilne, potem pa se ljudje še čudijo temu, v kaj se spreminja ta svet. Pri psihologijo smo se učili, da se otroci do tretjega letra naučijo kar 80 % vsega in da je to obdobje v življenju odločilno za človekov razvoj. Zato me ne preseneča, da otroci zrastejo v nasilneže ali pa v geeke, ki po cele dneve preigrajo igrice, kot so COD 2 in podobne. Nič me ne preseneča, da so po celem svetu vojne, prav tako pa me nič ne preseneča, da so mlajši otroci navadne nevzgojene barabe.

Sam pa se lahko le Čebelici Maji, Arieli ter Fabiju zahvalim, da sem zrasel v tako poštenega, nenasilnega in vljudnega mladeniča

 • Share/Bookmark
 

19 komentarjev na “Čebelica Maja in Mala morska deklica (VS Beyblade)”

 1. šuši šuši pravi:

  Trenutno so na ogled res samo katastrofalne risanke.

  Jaz sem tudi gledala Arielo… 1000 krat. Ampak tisto originalno, ki je nikjer ne najdem in jo hočem imeti. Sem se že veselila, da jo kdo še ima :(

 2. meglicm pravi:

  Originalne na žalost nimam :S , na kaseti (oz. na treh) imam le nadaljevanko. Drugače pa ravno pišem prošnjo oz. vprašanje za Vikend, (kjer so predlogi za spremembe Tv programov) zakaj ne bi predvajali starejših risank, ker zdajšnje so res katastrofalne. Veliko bolje bi bilo če bi predvajali kakšne posnetke.

  Glede Ariele pa se mogoče obrni tudi ti na kakšno TV, če imajo kaj v arhivu.

  Lep pozdrav

 3. žaba pravi:

  “otroci zrastejo v nasilne geeke, ki po cele dneve preigrajo igrice, kot so COD 2 in podobne.”

  nasilne geeke…ker geek je pa še nasiln…geeki nj bi bli mevžasti v resničnem in carji v svojem navideznem računalniškem svetu. Vsaj meni se tako zdi.

 4. meglicm pravi:

  popravljena napaka ;)

  Lep pozdav, Žaba (Gašper K. ??) :)

 5. žaba pravi:

  Why would u think that? :O

 6. meglicm pravi:

  Tak filing, recimo mu šesti čut :)

  Samo ugibam

  Sem zadel ?

 7. vlatka vlatka pravi:

  Mene je ena moja kandidtka vedno klicala: čebelica Maja ;)

 8. vlatka vlatka pravi:

  Risanke naj bi vzpodbujale ustvarjalnost, komunikacijo, prijaznost, humanost in ne nasilja. Vse kar je nasilnega, bi prepovedala.

 9. Nika pravi:

  “…sem zrasel v tako poštenega, nenasilnega in vljudnega mladeniča.”

  hihi=) niti nimam komentarja ampak se mi je tok smešn slišal da morm še enkrat opozorit na tole=)

  glede risank se pa strinjam…smrkci,cofko cof,modri dirkač,čebelica maja,leteči medvedki…to so ble risanke=) dobri stari časi….

 10. David Kepic pravi:

  Ja te risanke so res prou skos bl bedne. Trenutno prevladujejo japonske risanke z značilnimi facami, ki so že same po sebi kr ene, zgodbe pa so skos bl neprimerne za naše najmlajše :D

 11. žaba pravi:

  Anime risanke so te japonske in te risanke sploh niso namenjene otrokom btw. Tko da ni problema, če prikazujejo nasilje…

 12. matej m. pravi:

  tako je žaba

 13. David Kepic pravi:

  ja če tut če so narjene za mladino…loh pa mladina postane nasilna :D :D :D

 14. žaba pravi:

  loh se pa enmu starmu fotru odtrga k bo cel dan gledou dragon ball pa bo use celo vas pobu z vilam. -(o.0)-

 15. Kepic David Kepic David pravi:

  ja točn tko…v pravo smer razmišlaš! :D Zato je treba take risanke ukint :D :D :D

  no sj jst jih tut včas gledam tko da ne mislm čist resno :D

 16. DjJuvan pravi:

  Jaz bi potem po vaši logiki ukinil vse filme, ki obstajajo… mogoče bi pustil kakšnega Kekca, romantične komedije pa mogoče še kaj… Sej 90% filmov je nasilnih, naši otroci tega ne smejo gledat… basta. Kajne? Ne, seveda da ne… to je material, ki je namenjen starejšim (15+). Kaj pa “risanke” – risanke, ki so bile pred 10 leti so v večini vsem poznane in nenasilne… ampak vedite, da so tudi takrat obstajale “nasilne” risanke (animeji). Le TVji jih niso predvajal zaradi cenzur itd. Pa vam nekaj povem glede teh “nasilnih” risank – većina je namenjenih starejši mladini in 20+, enako kot filmska industrija. Nekaj takih, kot so pokemoni in bayblade pa so žal komercialna zadeva, ki se osredotoča na mlajšo generacijo in skušajo čimveč igračk prodat.

  Animeji (japonske risanke) pa NISO vsi nasilni, tako kot v zahodni žanrski zvrsti, so tudi tukaj stvari, ki ni vsebujejo popolnoma nič nasilja. Lahko so to komedije, drame, ljubezenske zgodbe, življenjske zgodbe…. ali pa zadeve, ki pač začnejo vsebovati malce več – akcije, kriminalke, detektivke, perverzne prizore (to ni pornografija!!!) in tudi klavnice. AMPAK, to je vse za STAREJŠE!

  Vaši izpadi so pač pričakovani, ker je naše ljudstvo popolnoma nepoučevano.

 17. Jst pravi:

  Beyblade je anime. Noben ni reku, da so animeji za otroke. In niso. Otroci animeje gledajo na nemških programih, ker tm itk vsako kapljo krvi, vsak udarec vn režejo. Tud angleški Beyblade ma nekej scen vn izrezanih. Dragon Ball (Z, GT), Beyblade (V-Force, G-revolution), Naruto (Shippuden), Bleach, taki animeji niso za otroke. Če bi to bli filmi, bi jih itk velik folka gledal, ampk ker pa pač niso filmi ampk “risanke” pa itk vsak takoj sklepa, da to lah gledajo sam otroci in noben drug.

 18. DjJuvan pravi:

  Točno tako.

  Vseeno pa se trudimo tudi pri nas spremeniti te poglede na animeje, ker je res škoda, da nimamo čisto nič te industrije na naših tleh :(

  LP

 19. Tina pravi:

  Tanja res govori Arielo? Potem pa morem gledat. Carica je Tanja!!!!!!!!!!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !